Tammisaaren virtuaalinen museo 
Ekenäs virtuella museum


Production Year: 2008
Genre:  Web site / Multimedia
Master Format: Flash Animation
Audio: Stereo
Languages: Finnish / Swedish

Synopsis
Ekenäs Virtual museum is based on the historical buildings and properties, that are not all available with for examble wheelchair. Now these valuable buildings can be reached and visited by browsing the virtual museum in the Internet.

Synopsis and Credits in Finnish
Tammisaaren museokeskus EKTA koostuu näyttelyrakennuksen lisäksi vanhoista kulttuurihistoriallisesti arvokkaista rakennuksista, jotka eivät ole saavutettavissa mm. pyörätuolilla. Nyt näistä rakennuksista ja niiden huoneista ja esineistä on tehty virtuaalitodellisuus. Näin on mahdollista tehdä ”virtuaalikäynti” Porvaristalossa, Valokuvaamossa ja Snappertunan talomuseossa. Kohteissa voi liikkua huoneesta huoneeseen ja tutustua huonekaluihin, esineisiin ja työkaluihin. Virtuaalimuseo on myös vankka historiallinen tietopaketti kaikille kiinnostuneille ja erinomainen opetusväline koululaisille. ”Tammisaaren virtuaalimuseo” on multimediaesitys tietokoneella Tammisaaren museokeskus EKTA;n aulassa. Virtuaalimuseo löytyy myös museon kotisivuilta www.ekenas.fi/museum tai osoitteesta www.ekenas.fi/virtualmuseum.

”Porvaristalo” on ainutlaatuinen 1700-luvun kaupunkilaistalo ulkorakennusrivistöineen. Siellä järjestetään myös museon joulunäyttelyt. Huoneet ovat kahdessa kerroksessa, sisustustyyleinä kustavilainen tyyli, biedermeier ja uusrokokoo. Tällä kokonaisuudella halutaan näyttää miten varakas käsityöläinen asui ja eli 1800-luvulla. Ulkorakennusrivistössä on muun muassa talli, navetta ja vaunuvaja. Porvaristalossa voi myös tutustua kellosepän työpajaan, hänen työkaluihinsa ja kelloihin. Lyhyt videoesitys, jossa esiintyy kelloseppä Anders Blomqvist ja hänen piikansa, elävöittää omalta osaltaan Porvaristalon historiaa.

Valokuvaamo on valokuvamuseo, jossa voi tehdä aikamatkan ja tutustua valokuvaajan työtilaan ja välineisiin 1940-luvun lopulta. Tilat koostuvat ateljeesta, pimiöstä sekä myymälästä 1940-luvulla valokuvaajat olivat käsityöläisiä, jotka kehittivät sekä omat filmirullansa että paikallisten amatöörivalokuvaajien filmit. Museossa on myös kameranäyttely, jossa on esillä noin viitisenkymmentä jokamiehenkameraa, joihin ”virtuaalikävijä” voi tutustua. Esillä on myös mm. valonheitin, jonka peltiseppä Johannes Söderlund valmisti 1920-luvulla Harald Holmströmin ateljeehen. Valoheittimen jalka on tehty auton jarrurummusta.

Snappertunan talomuseo on pieni ulkoilmamuseo Snappertunan kirkonkylässä,15 km Tammisaaresta itään Raaseporin linnan läheisyydessä. Museo esittelee elämää 1800-luvun puolivälin saaristotilalla. Museo koostuu useasta rakennuksesta, joista päärakennuksen vanhimmat osat ovat peräisin 1700-luvulta. Museossa voi myös tutustua naulan taontaan sepän pajassa tai kehräämiseen rukilla, joka oli tärkeä osa naisen arkityötä. Villasta ja pellavasta kehrättiin lankaa talon tekstiilejä ja vaatteita varten.

Virtuaalimuseossa voi myös tutustua Einar Öhmanniin, joka oli Snappertunan talomuseon perustaja ja johtava hahmo. Virtuaalikävijä voi myös kulkea ”Lemmenpolulla”, joka on noin 500 m pitkä kaunis metsäinen historiallinen polku museolta Raaseporin linnaan.

Tammisaaren virtuaalimuseo on Tammisaaren museon ja Kroma Productions Oy:n yhteistuotanto. Tuottajana Marikki Hakola, ohjaajana Liina Toiviainen ja graafinen lay out, käyttöliittymän suunnittelu ja toteutus Camilla Sirén, Studio Silaus. Sisällön tuotanto on Tammisaaren museon työryhmä: Vesa Kiljo, Nina Andersson, Peter Sjöstrand ja Dan Lindholm. Tammisaaren virtuaalimuseo -verkkosivuston valmistumista on tukenut Museovirasto.