”IHMISLUONTO – lyhytelokuvia Porvoosta” on neljän lyhytelokuvan kokonaisuus. Elokuvien ohjaajat ovat porvoolaisia. Elokuvat on tuotettu porvoolaisin voimin ja kuvattu porvoolaisissa maisemissa ja paikoissa. Elokuvia yhdistää myös ihmisen, kulttuurin, miljöön ja luonnon suhdetta käsittelevät teemat. LUONNOTAR vie katsojan kalevalaiseen mytologiaan ja virtuaaliseen luontoon, SCALE pohtii sukupolvien kiertokulkua, CONTRA etsii luonnon symboliikasta ihmissuhteiden tasapainoa ja ÖLJYÄ LAINEILLA dokumentti kuvaa luonnonvarojen kasvavaa hyödyntämistä. Sarjan on kuratoinut Marikki Hakola.

LUONNOTAR
Ohjaus Marikki Hakola, fiktio / animaatio (10 min) 2010
Luonnotar on musiikkielokuva, joka tulkitsee uudella tavalla Kalevalan myytin maailman synnystä. Elokuvan soundtrackillä kuullaan Jean Sibeliuksen sinfoninen runo “Luonnotar” sopraanolle ja orkesterille. Magnusborgin Studioilla Porvoossa kuvatut sopraano ja tanssija on yhdistetty tietokoneanimaation keinoin toteutettuihin virtuaalisiin lavastuksiin. Käsikirjoitus ja ohjaus Marikki Hakola, sopraano Riikka Hakola, koreografi ja tanssija Nina Hyvärinen, kapellimestari Leif Segerstam, Slovakian radion sinfoniaorkesteri, animaatio Katriina Ilmaranta, äänisuunnittelu Epa Tamminen, kuvaus Raimo Uunila. Tuotanto Marikki Hakola / Kroma Productions Oy.
www.luonnotar.fi

SCALE
Ohjaus Milla Moilanen, fiktio / animaatio (8 min 25 sec) 1996
Scale yhdistelee perinteisiä ja moderneja animaatiotekniikoita: 35 mm still-kuvia on siirretty digitaaliseen formaattiin ja animoitu koneella. Teos on kuin liikkuva valokuva-albumi paljastaen katkelmia ihmiselämistä. Dramaturgia perustuu enemmän tunteeseen kuin perinteiseen kerrontaan. Kuvastossa on aineksia Porvoon miljööstä. Kuvaukset on toteutettu Magnusborgin Studioilla Porvoossa. Käsikirjoitus, ohjaus ja animaatiot Milla Moilanen, editointi Raimo Uunila, musiikki Arto Tamminen, äänisuunnittelu Epa Tamminen. Tuotanto Outi Rousu / Kroma Productions Oy.
www.av-arkki.fi/teokset/scale/

CONTRA
Ohjaus Raimo Uunila, fiktio (9 min) 2001
Contran teemana on voima ja tasapaino, jota etsitään kisailun keinoin. Teoksen vuorovaikutusosat esittävät toiston tilaan asetettuja hahmoja; vääntämistä, vetämistä, pumppaamista, uimista, hiihtämistä ja soutamista. Contra on kuvattu Porvoonjoen maisemissa ja Magnusborgin studioilla. Käsikirjoitus, ohjaus, kuvaus, leikkaus Raimo Uunila, äänisuunnittelu Epa Tamminen. Tuotanto Marikki Hakola / Kroma Productions Oy.
www.av-arkki.fi/teokset/contra/

ÖLJYÄ LAINEILLA
Ohjaus Petteri Saario, dokumentti (30 min) 2006
Meret ovat ruuhkaisempia kuin koskaan. Niillä kulkee valtava määrä tavaraa ja matkustajia, ja myös niiden taloudellinen merkitys on kasvanut huimasti. Kun meriliikenne lisääntyy, kasvaa myös onnettomuuksien riski. Ensimmäisessä Rajankäyntiä-sarjan dokumentissa Öljyä laineilla matkustetaan dokumentintekijä Petteri Saarion mukana Nesteen lippulaivalla Temperalla Suomen suurimmasta öljysatamasta Porvoon Kilpilahdesta Itämeren suurimpaan öljysatamaan Venäjän Primorskiin, entiseen Koivistoon. Käsikirjoitus, ohjaus, kuvaus Petteri Saario, musiikki Perttu Hietanen, Tuotanto Tiina ja Petteri Saario / DocArt Ky.
www.wildfin.com/rajankayntia/osa1.php