Press Release 7th July 2016:
Marikki Hakola, Maya Deren and Meredith Monk at the Hales Gallery in London 26 July – 6 August 2016

TransVersum More Information

Marikki Hakola, Maya Deren ja Meredith Monk Hales Galleryssa, Lontoossa

Hales Gallery London New York esittelee kesäohjelmistossaan 26.7.-6.8. kolme tanssia ja kokeellista liikkuvaa kuvaa yhdistävää klassikkoteosta: Marikki Hakolan tanssivideo TransVersum (1993), Maya Derenin tanssielokuva The Very Eye of Night (1958) ja Meredith Monkin tanssielokuva 16 Millimeter Earrings (1966).

Taiteilijat ovat vuosisatojen ajan tutkineet ihmiskehon esittämisen rajoja ja mahdollisuuksia liikkeessä ja tilassa. Tanssiesityksessä kehosta – hengityksestä, konkreettisesta liikkeestä todellisessa tilassa ja ajassa – tulee taiteellista materiaalia, jonka kautta merkityksiä ja tunteita viestitään. Näissä Marikki Hakolan, Maya Derenin ja Meredith Monkin tanssielokuvissa ei kuitenkaan ole kyse esitysten taltioinnista, vaan ne rakentuvat elokuvan omin keinoin, liikkuvaa kuvaa, ääntä ja kunkin aikakauden teknologiaa hyödyntäen. Elokuvissa tanssijoiden kehon liikkeet yhdistyvät osaksi uudenlaista tilaa, aikaa sekä taiteellista ja käsitteellistä ratkaisua. Jokaisessa kolmessa teoksessa, kolmelta eri vuosikymmeneltä, on erilainen maailmankuva ja esteettinen toteutustapa mustavalko-negatiivista elektroniseen siveltimeen. Koreografisoitu liikekieli säilyy kuitenkin vahvasti teosten ytimessä.

Mediataiteilija Marikki Hakola on työskennellyt performancen, videon ja uusien teknologioiden parissa vuodesta 1982. Hakolan teosten monipuolinen kirjo sisältää tanssielokuvia, musiikkielokuvia, videoteoksia, vuorovaikutteisia multimedia- ja internet-teoksia sekä installaatioita. Ne asettavat hänet eurooppalaisen mediataiteen tutkimuksen ja taiteellisen työskentelyn eturintamaan. Hakolan TransVersum (1993) on tutkielma elektronisen liikkuvan kuvan mahdollisuuksista. Teknologia ei ole vain toteutuksen väline, vaan myös voimakas keino ilmaista inhimillisen olemassaolon ja jälkiteollisen yhteiskunnan ajan henkeä, zeitgeistia.

TransVersum on muodoltaan laajennettu tanssivideo, jonka Hakola on ohjannut lähtökohtana koreografi Ismo-Pekka Heikinheimon näyttämölle suunniteltu tanssiteos ‘Come Quickly for I’m Seeing Stars’. Hakola muuntaa elektronista sivellintä käyttäen ihmiskuvaa ja sitä ympäröivää tilaa. Tanssijat etsivät keinoja ilmaista näkemyksiä identiteetistä ja seksuaalisuudesta liikkuen virtuaalisessa, keinotekoisessa tilassa, joka vaikuttaa samanaikaisesti sekä vapauttavan että vangitsevan heitä.

TransVersum More Information

Uusimaa-lehti 12.7.2016

 

[cycloneslider id=”transversum-slideshow”]
Still Pictures: TransVersum (20 mins, 1993)